Pogoji poslovanjaKontakti
Katalog izdelkov
phone
Novi izdelki

Pozlačena ''Double Eagle'' Medalja

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Francetu Prešernu

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Barbari Celjski

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Barbari Celjski

Cena 57.95 EUR
Naročiti

V Slovenija rojena Barbara iz družine celjskih grofov (1392-1451) je bila najverjetneje najbolj vplivna ženska 15. stoletja.

Po poroki s Sigismundom Luksemburškim, kraljem Madžarske in Hrvaške, pri trinajstih letih, se je začela uveljavljati v politiki tistega časa in v moževi odsotnosti kot kraljica regentka. Barbara je bila uradno, preko svojega moža, okronana za kraljico Madžarske v letu 1408, kasneje za kraljico Nemčije leta 1414, Svetega rimskega cesarstva 1433 in končno, nekaj pred moževo smrtjo, leta 1437, za kraljico Češke.

Skupaj z možem Sigismundom je Barbara navedena kot ustanoviteljica Zmajevega reda, sekularnega viteškega reda. Red je bil ustanovljen decembra 1408 na Madžarskem, njegov glavni namen je bil zbiranje kraljevih podpornikov v boju proti Otomanskemu cesarstvu.

Po moževi smrti in zaradi konfliktov z možem njene hčerke Elizabete, nemškim kraljem Albrehtom II, je Barbara Celjska izgubila madžarsko krono, se najprej preselila na Poljsko, nato pa na Melnik na Češkem, kjer je zaradi kuge 1451 umrla. Pokopana je v katedrali sv. Vida v Pragi. Na medalji je portret Barbare Celjske, ki je upodobljena v stilskih oblačilih, ki spominjajo na tipično rimsko in srednjeveško modo. Zmaj v ozadju je spomin na to, da je kraljica stala za ustanovitvijo Zmajevega reda. Na njenih nogah je nameščen grb grofov Celjskih ter njeno ime ‘BARBARA CELJSKA’.

Na zadnji strani medalje je prikazan slovenski simbol, originalno iz srednjeveške Karantanije, ozemlja slovenskih prednikov - črni panter, ki je prikazoval moč. Besede “SLOVENIJA, NAŠ PONOS” so v polkrogu napisane zgoraj, skupaj z letom izdaje medalje, 2019, spodaj.

Leto izdaje:2019
Teža:26,1 g
Premer:39 mm
Kovano:Mint v Veliki Britanji
Kovina:bron, prevlečen s 24-karatnim zlatom
Sprednja stran:portret Barbare Celjske
Hrbtna stran:stilizirano prikazan grb karantanski panter
Kakovost:svetleča površina, relief (»proof-like«)
Naklada:5.000 kovancev
Katalog izdelkov
Please select items first
Please enter a quantity
Search is temporary disabled