Pogoji poslovanjaKontakti
Katalog izdelkov
phone
Novi izdelki

Pozlačena ''Double Eagle'' Medalja

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Francetu Prešernu

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Barbari Celjski

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena kranjski čebeli

Cena 57.95 EUR
Naročiti

Čebela je univerzalni simbol skrbnosti, zagrizenosti in skromnosti po vsem svetu. Smo zelo delaven narod, ki obožuje čebele, zato sledimo staremu reku: “Pazi na čebele in sledi njihovemu zgledu.” Hkrati čebele veljajo za simbol ponovnega rojstva in modrosti.

Kljub temu ni veliko držav, ki bi imele svoje pasme čebel, naša kranjska čebela (lat. Apis mellifera carnica) pa velja za eno najbolj razširjenih pasem čebel v Evropi. Za čebele te pasme velja, da ne le da prinašajo veliko kakovostnega medu, ampak so odporne na bolezni in hladno vreme, hkrati pa so mirne, neagresivne in bolj delovne kot drugih pasme.

Danes Slovenija velja za eno največjih čebelarskih držav. Ocenjeno je, da je vsak 200. Slovenec čebelar. To je med drugim povezano z globoko zakoreninjeno tradicijo čebelarstva v naši državi kot tudi kranjsko čebelo, ki že dolgo časa velja za simbol in del naše državne identitete.

Dosegli smo, da so Združeni narodi 20. maj razglasili za Svetovni dan čebel. 20. maj ni naključje: 20. maj je rojstni dan Antona Janše (1734-1773), prvega novodobnega čebelarja. Ta čebelar in umetnik slovenskih korenin je bil prvi znani učitelj čebelarstva in inovator na svetu, ki ga je cesarica Marija Terezija povabila v novo šolo čebelarstva, ki so jo ustanovili na Dunaju. A. Janša je napisal kar nekaj del o čebelarstvu, predlagal je edinstven slovenski način hranjenja čebel v panjih, ki so zaprti v kvadratnih blokih v večjih kolonijskih hišicah.

Na sprednji strani medalje je upodobljena čebela, ki sedi na spodnjem robu in v ozadju čebelnjak, okrašen v nacionalnih slovenskih barvah in še drugi nacionalni simbol, nagelj. Črno-bela kranjska čebela se loči od barvno prekrite sprednje strani medalje, ki združuje ene najpomembnejših simboličnih elementov naše države. Zgornji rob je ravno tako kovan z napisom: "KRANJSKA ČEBELICA".

Na zadnji strani medalje je vkovan črni panter - simbol Slovenije - ki simbolizira moč in izvira iz srednjeveške Karantanije, ozemlja slovenskih prednikov. Nad njim je v polkrogu vkovan napis “SLOVENIJA, NAŠ PONOS” in leto izdaje medalje – 2018 – ki je vkovan spodaj.

Leto izdaje:2018
Teža:26,1 g
Premer:39 mm
Kovano:Kovano v Veliki Britaniji
Kovina:bron, prevlečen s 24-karatnim zlatom
Sprednja stran:Kranjska čebela z nageljnom v ozadju
Hrbtna stran:stilizirano prikazan grb karantanski panter
Kakovost:svetleča površina, relief (»proof-like«)
Naklada:3.000 kovancev
Katalog izdelkov
Please select items first
Please enter a quantity
Search is temporary disabled