Pogoji poslovanjaKontakti
Katalog izdelkov
phone
Novi izdelki

Pozlačena ''Double Eagle'' Medalja

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Francetu Prešernu

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Barbari Celjski

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Rudolfu Maistru

Cena 57.95 EUR
Naročiti

Rudolf Maister (29. marec 1874 - 26. julij 1934) je bil pomembna zgodovinska osebnost našega naroda, ki je v začetku 20. st. veliko prispeval k obrambi naše države, bil pa je tudi umetnik in bibliofil.

To leto smo praznovali 145. obletnico njegovega rojstva ter 85. obletnico njegove smrti. V letu 1918, ob koncu prve svetovne vojne, je začelo razpadati Avstro-ogrsko cesarstvo in R. Maister je postal aktiven na političnih dogodkih, saj je 30. oktobra Mariborski nemški občinski svet mesto in njegovo okolico razglasil kot del Avstrije. Vendar pa Rudolf Maister, ki je služil v Mariboru, tega ni mogel priznati, saj je dan prej Država Slovencev, Hrvatov in Srbov oznanila svojo ustanovitev, Maribor pa je pripadal tudi njej.

Zato je Rudolf Maister organiziral okoli 4000 slovenskih prostovoljcev ter 23. novembra 1918 prevzel Maribor ter dokončno vzel mesto in njegovo okolico v svoje roke. Rudolf Maister si s svojim delom ni prislužil le naziv generala, ampak je s tem zagotovil, da Štajerska in Koroška postaneta del bodoče Slovenije in da se bo tu govorilo slovensko. V spomin na ta dogodek je 23. november Dan Rudolfa Maistra.

V zasebnem življenju je bil kreativna osebnost, objavil je dva sklopa poezije - Poezije 1904 in Kitica mojih v letu 1929. Bil je znan tudi po svoji ljubezni do knjig, imel je eno največjih zasebnih knjižnic v Sloveniji (okoli 6.000 knjig). Bil je tudi slikar samouk.

Na sprednji strani medalje je upodobljen portret Rudolfa Maistra, stilizirano pero ponazarja njegovo kreativno dušo, ljubezen do knjig, v ozadju pa so narisane strani knjige. Napisi na spodnjem delu navajajo: ‘RUDOLF MAISTER’, skupaj z njegovimi letnicami rojstva in smrti: ‘1874-1934’. Na zadnji strani medalje je vkovan črni panter - simbol Slovenije, ki simbolizira moč in izvira iz srednjeveške Karantanije, ozemlja slovenskih prednikov. Nad njim je v polkrogu vkovan napis “SLOVENIJA, NAŠ PONOS” in spodaj vkovano leto izdaje medalje, 2019.

Leto izdaje:2019
Teža:26,1 g
Premer:39 mm
Kovano:Kovano v Veliki Britaniji
Kovina:bron, prevlečen s 24-karatnim zlatom
Sprednja stran:portret Rudolfa Maistra
Hrbtna stran:stilizirano prikazan grb karantanski panter
Kakovost:svetleča površina, relief (»proof-like«)
Naklada:5.000 kovancev
Katalog izdelkov
Please select items first
Please enter a quantity
Search is temporary disabled