Pogoji poslovanjaKontakti
Katalog izdelkov
phone
Novi izdelki

Pozlačena ''Double Eagle'' Medalja

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Francetu Prešernu

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Barbari Celjski

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena tolarju

Cena 57.00 EUR
Naročiti

Slovenski tolar (ISO koda valute je bila SIT) je bila valuta države Slovenije od 8. oktobra 1991 do prevzema evra 1. januarja 2007. Našo državno valuto smo uporabljali kot enega ključnih atributov neodvisne države več kot 15 let.

Slovenija je uvedla evro zelo kmalu, čeprav je tolar kazal svojo kredibilnost in stabilnost. Naša država je bila prva od novih držav EU, ki je svoje zgodovinsko plačilno sredstvo zamenjala za evro, saj je zdravo gospodarstvo Slovenije izpolnjevalo vse stroge kriterije za vstop v evro območje. Na zadnji strani tolarskih kovancev, ki so bili polni nostalgije in spominov na začetek težke poti do samostojnosti, so bile upodobljene živali, ptice, ribe ali insekti, razširjeni po vsej Sloveniji. Bankovci so prikazovali znamenite, po vsej Evropi dobro znane, osebnosti naše države, ki na različne načine poudarjajo našo zgodovino.

Sprednja stran predstavlja tri lastovke, ki pomenijo vrnitev v boljše življenje, kot upanje za vrnitev tja, kjer je boljše – domov, z domačimi. Poleg tega lastovka predstavlja simbol življenja, sreče in upanja v več državah. Na robu je vgraviran napis SLOVENSKI TOLAR.

Črni panter kot slovenski simbol moči, ki izvira iz srednjeveške Karantanije, dežele slovenskih prednikov, je upodobljen na hrbtni strani medalje. Na zgornjem delu je v loku napisano SLOVENIJA, NAŠ PONOS ter spodaj leto izdaje medalje - 2018.

S tem dokumentom se dokazuje pristnost medalje z neomejeno garancijo.

Leto izdaje:2018
Teža:26,1 g
Premer:39 mm
Kovano:Kovano v Veliki Britaniji
Kovina:bron, prevlečen s 24-karatnim zlatom
Sprednja stran:Tolar
Hrbtna stran:stilizirano prikazan grb karantanski panter
Kakovost:svetleča površina, relief (»proof-like«)
Naklada:3.000 kovancev
Katalog izdelkov
Please select items first
Please enter a quantity
Search is temporary disabled