Pogoji poslovanjaKontakti
Katalog izdelkov
phone
Novi izdelki

Pozlačena ''Double Eagle'' Medalja

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Francetu Prešernu

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Barbari Celjski

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Blejskemu jezeru

Cena 57.95 EUR
Naročiti

Malo Blejsko jezero se nahaja v Severni Sloveniji, približno 55 km od Ljubljane, v Julijskih Alpah, kjer se nahaja kraj Bled. Več deset tisoč let to jezero ledeniškega izvora leži na nadmorski višini 475 m ter obkroženo z Alpami in gozdovi. Blejski grad stoji nad severno obalo Blejskega jezera. Jezero je dolgo 2,12 km in široko 1,3 km, z maksimalno globino 30,6 m. Okoli njega se ljudje lahko enostavno sprehodijo po 6 km dolgi poti.

Popotnike privlači mali otok ter cerkvica na njem. Gotska romarska cerkev, posvečena Marijinemu vnebovzetju z 52 m visokim zvonikom je bila zgrajena v 15. in prenovljena v 17. stoletju. Z obale jezera do cerkve vodi 99 masivnih kamnitih stopnic. Stara tradicija veleva, da mora ženin nesti svojo nevesto v cerkev na Blejskem otoku, če jo želi poročiti!

Danes je zelo v modi poročiti se v tej cerkvi, saj je v Sloveniji težko najti bolj romantičen kraj! Mimogrede, ena od lokalnih legend pravi, da so dolgo časa nazaj ljudje častili starodavno slovansko boginjo ljubezni Živo; kasneje, v 18. stoletju, ko se je lokalno prebivalstvo spreobrnilo iz poganstva v krščanstvo, pa je bil kraj čaščenja zamenjan s cerkvijo, zgrajeno v čast krščanski Devici Mariji. Slovenski pesnik 19. stoletja, France Prešeren, je Bled z okolico poimenoval drugi “biblični Paradiž”!

Zadnja stran spominske medalje predstavlja slovenski simbol (črni panter), ki simbolizira moč in izvira iz srednjeveške Karantanije – dežele slovenskih prednikov. V loku nad njim je vkovan napis “SLOVENIJA, NAŠ PONOS” ter spodaj 2017 kot leto izdaje.

Prednja stran kovanca predstavlja stolp romarske cerkve Marijinega vnebovzetja, zgrajene v 15. stoletju, 99 stopnic, ki vodijo do nje, gozdove in vrhove gora ter odsev te kompozicije na vodi. Na hrbtni strani je tudi sledeči napis: „BLEJSKO JEZERO“.

Leto izdaje:2017
Teža:26,1 g
Premer:39 mm
Kovano:Kovano v Veliki Britaniji
Kovina:bron, prevlečen s 24-karatnim zlatom
Sprednja stran:Blejsko jezero
Hrbtna stran:stilizirani grb prikazuje karantanski panter
Kakovost:svetleča površina, relief (»proof-like«)
Naklada:5.000 kovancev
Katalog izdelkov
Please select items first
Please enter a quantity
Search is temporary disabled