Pogoji poslovanjaKontakti
Katalog izdelkov
phone
Novi izdelki

Pozlačena ''Double Eagle'' Medalja

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Francetu Prešernu

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja, posvečena Barbari Celjski

Poglej kovanec

Pozlačena spominska medalja Ivan Grohar in njegova slika Sejalec

Cena 58.00 EUR
Naročiti

Ivan Grohar (15. junij 1867 - 19. april 1911) je eden najbolj znanih genijev impresionizma v naši državi, ki nam je dal sliko-metaforo Sejalec, ki še vedno ni izgubila svoje pomembnosti. Slika, naslikana s potezami čopiča, značilnimi za I. Groharja, prikazuje sejalca, ki na megleno jutro hodi po polju. V ozadju je tradicionalni kozolec in na obzorju skale škofjeloškega hriba Kamnitnik. To 108 x120 cm veliko sliko, ki si jo je danes moč ogledati v Narodni galeriji v Ljubljani, je Grohar naslikal leta 1907, torej letos praznujemo 110. obletnico.

Sejalec velja za metaforo, ki prikazuje naš narod, ki se v začetku 20. stoletja sooča z negotovo prihodnostjo, kot tudi upanje da bo zemlja naše države obrodila bogato žetev ter prinesla svetlo prihodnost. Hkrati pa predstavlja vabilo za zapolnitev vrzeli med človekom in naravo. Gre za eno najpomembnejših del I. Groharja, ki še vedno ni izgubilo svoje pomembnosti, delček pa je upodobljen tudi na slovenskem evrskem kovancu za 5 centov.

Profil Ivana Groharja je vkovan na zadnji strani pravokotne medalje, in spodaj – njegov priimek, zapisan s stiliziranimi črkami in križem – kar nakazuje na njegova zgodnja dela z religioznega področja. Zadnja stran je na nekaterih predelih razdeljena z valovitimi linijami, ki predstavljajo pokrajino, ki jo je tako oboževal - hribi in doline naši dežele.

Sprednja stran medalje je barvna miniaturna kopija slike Sejalec. Original si je mogoče ogledati v Narodni galeriji v Ljubljani.

Leto izdaje:2017
Teža:28 g
Dimenzije:50,3 x 29,4 mm
Kovano:Kovano v Veliki Britaniji
Kovina:bron, prevlečen s 24-karatnim zlatom
Sprednja stran:Profil Ivana Groharja
Hrbtna stran:Kopija slike Sejalec
Kakovost:svetleča površina, relief (»proof-like«)
Naklada:3.000 kovancev
Katalog izdelkov
Please select items first
Please enter a quantity
Search is temporary disabled